luni, 25 noiembrie 2013

ELYSIUM

        În viitorul nu foarte îndepărtat, Pământul a ajuns deja la limita autosusţinerii. E poluat, contaminat şi suprapopulat. Bogaţii planetei şi-au luat adio de la scoarţa terestră şi au migrat în spaţiu, pe o lume artificială care aduce izbitor cu LUMA INELARĂ a lui Larry Niven.
        Max, un fost ocnaş cuminţit are un job micuţ la o intreprindere de ansamblat droizi pe Pământ. Într-o zi incinta pe care o deservea rămâne cu uşa blocată. Tipule, fă bine şi intră ca s-o deblochezi, îi zice supraveghetorul. Dacă nu, există o mulţime care aşteaptă la uşă. De voie, de nevoie, Max se strecoară înăuntru şi dă s-o convingă, însă aşa de bine îşi face treaba, încât uşa se închide şi-l prinde înăuntru. Îl scaldă apoi într-o baie letală de radiaţii.
        În lumea satelitului inelar există leacul medical miraculos, răspunsul la rugile tuturor ologilor din lume. Elysium. O maşinărie atât de eficientă încât tratează bolile rare printr-o singură scanare. În mod logic, speranţa eroului nostru s-a înreptat direct acolo. Dar aici e un clenci. Nu prea poţi ajunge la maşina aia altfel decât trecând prin pericol, fiindcă bogătanii nu permit vulgului să se-nfrupte din miracolul Elysiumului fără statutul aferent.
        Dintr-o dată Max îşi uită bunele maniere. Ştie c-o să moară peste cinci zile, aşa că e dispus la orice. Misiunea constă în doborârea unui baştan şi să-i ia cu grijă căpăţâna la control după conturi bancare şi alte matrapazâzlâcuri. În contrapartidă, persoana îi asigura transport gratuit spre Elysium. Zis şi făcut. Numai că socoteala de acasă nu se prea potriveşte cu cealaltă. Operaţiunea se dovedeşte grea, în unele zone chiar imposibilă. La un moment dat apar întăririle părţii adverse, mor şi ceva oameni laolaltă cu droizi, dar la sfârşitul zilei, prin norocul chior al destinului, nimereşte chiar în burta navetei angajate într-un voiaj spre lumea inelară.
        Filmul atinge corzile sensibile ale americanului de rând împotriva elitei opresoare. Max (Matt Damon) reuşeşte să restabilească ordinea firească a firii cu preţul pierderii propriei vieţi. Un film emoţionant. Zece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu